Algemene informatie
Psychotherapie is opgenomen in de basisverzekering van de zorgverzekeringswet en wordt daarom vergoed als ik een contact heb met uw zorgverzekeraar. Wel kan uw zorgverzekeraar een deel van de kosten verrekenen met uw wettelijke eigen risico. Dit eigen risico is minimaal 385 euro, maar kan ook hoger zijn als u hier zelf voor hebt gekozen.
Om in aanmerking te komen voor vergoeding is altijd een verwijzing van de huisarts noodzakelijk. In de verwijsbrief moet duidelijk staan vermeld dat het gaat om een verwijzing voor specialistische geestelijke gezondheidszorg (SGGZ) en dat er sprake is (of een vermoeden) van een psychische stoornis, gedefinieerd volgens de DSM-5 (diagnostisch handboek). In de DSM-5 staan onder meer angststoornissen, trauma, stemmingsstoornissen (b.v. een depressie), eetstoornissen, impulscontrole stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen genoemd. In enkele gesprekken stel ik vast of er inderdaad sprake is van een psychische stoornis, waarvan de behandeling vergoed wordt door uw zorgverzekeraar. Mocht er toch geen sprake zijn van een stoornis, dan worden de eerste diagnostische consulten nog wel vergoed. Welke psychische stoornissen er vergoed worden, wordt bepaald door het Zorginstituut Nederland.
Behandeling van werk gerelateerde problemen, een aanpassingsstoornis of andere problemen, die niet onder de verzekerde zorg vallen, worden door de zorgverzekeraar niet vergoed. Als u behandeld wilt worden voor een diagnose die niet onder verzekerde zorg valt of als u psychotherapie wilt en niet wilt dat de verzekering het betaalt (de zogenoemde zelfbetalers), dan is dat in overleg ook mogelijk.